Bacteriën, allergenen en fijn stof dat je niet wil inademen.

Allergie voor fijn stof en stuifmeel

WETENSCHAP

Acht dagen heerlijk lenteweer in het verschiet, oppassen voor hooikoorts

11-03-16, 11.46u - Bron: Het Laatste Nieuws
 1©Thinkstock

Het blijft de komende week droog en dat is goed nieuws voor wie al zin heeft in een terrasje of een heerlijke uitstap in de natuur. Met temperaturen rond 10 à 12 graden en een stralende zon, lijkt het al lente.

Vandaag en morgen blijft het droog met zonnige perioden. Er staat een zwakke, aan zee een matige noordoostenwind. De maxima schommelen tussen 5 graden in de Ardennen en ongeveer 10 graden in de andere regio's. Komende nacht neemt de bewolking toe maar blijft het droog. Later kan plaatselijk wat lage bewolking of een enkele mistbank ontstaan. Minima plus 1 graad vlak aan zee en 0 tot min 3 graden landinwaarts.

Na het optrekken van het lokale ochtendgrijs blijft het morgen dan droog met zonnige perioden. Er staat een zwakke, aan de kust later een matige wind uit oost tot noordoost. Maxima: 4 graden in Hoog België en ongeveer 9 graden in de andere streken.

Van zondag tot eind volgende week blijft het droog met regelmatig zon. De middagtemperatuur schommelt rond 10 graden en in de nacht/ochtend kan het landinwaarts lichtjes vriezen.

Het goede weer hebben we trouwens allemaal te danken aan een krachtig hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië. Wie echter gevoelig is voor hooikoorts, houdt z'n medicatie beter binnen handbereik. "De katjes van de berk hangen klaar", aldus Jaco van Wezel van Meteovista. "Doordat geen regen wordt verwacht, kan de hoeveelheid boompollen in de lucht flink oplopen." Ook de concentratie aan fijn stof stijgt, al zal de alarmdrempel voor smog wellicht niet overschreden worden.

VIDEO

Lucht in België op 1 na vuilste in Europa

31-01-16, 19.57u - Bron: vtmnieuws.be

België scoort, op Montenegro na, het slechtst van alle Europese landen op vlak van luchtkwaliteit. Vooral fijn stof vormt een probleem. De grootste boosdoener is de dieselwagen, die bij ons nog koning op de weg is. Experts zien in het verminderen van dieselwagens de oplossing.

Fijn stof zorgt ieder jaar voor 12.000 vroegtijdige overlijdens in ons land. Dat zegt Hans Bruyninckx, de Belgische topman van het Europees Milieuagentschap. Het levert ons land beschamende cijfers op in een nieuw internationaal rapport. De score van 80 procent lijkt goed, maar eigenlijk doen we maar net beter dan Montenegro. Bruyninckx kijkt vooral naar de dieselwagens. 3,5 miljoen rijden er in ons land, terwijl dat veel minder kan zijn. Volgens Bruyninckx moeten de regeringen in ons land eindelijk eens beslissen om daar iets aan te doen.

Luchtvervuiling en klimaatopwarming gaan hand in hand. Daarom moet ons land alles op alles zetten om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, zegt VTM- en HLN-weervrouw Jill Peeters. Als de luchtvervuiling afneemt, zal ook de opwarming van de aarde afremmen.

Fijn stof en luchtweg problemen

Luchtvervuiling op jaar tijd verantwoordelijk voor 11.770 doden in België

30-11-15, 10.27u Door: redactie - Bron: Belga

In 2012 zijn in België meer dan 11.000 mensen vroegtijdig gestorven als gevolg van de luchtvervuiling. Dat blijkt uit een gepubliceerd rapport van het Europees Milieuagentschap over de luchtkwaliteit in Europa.


'Ondanks aanhoudende verbeteringen van de voorbije decennia, blijft de levenskwaliteit en levensverwachting verminderen'

HANS BRUYNINCKX

Volgens het rapport heeft luchtvervuiling in heel Europa aan 432.000 mensen het leven gekost in 2012. Er is geen enkele andere vorm van milieuvervuiling die voor een vergelijkbaar gezondheidsrisico zorgt. Vooral fijn stof, dat hart- en longziekten kan veroorzaken, blijkt erg kwalijk te zijn. Daarnaast zijn hoge ozonconcentraties en de uitstoot van stikstofdioxide erg schadelijk voor de gezondheid, omdat ze tot astma en andere aandoeningen aan de luchtwegen kunnen leiden.

In België zijn in 2012 in totaal 9.300 mensen vroegtijdig overleden aan een aandoening die te wijten zou zijn aan fijnstofvervuiling. Voor stikstofdioxide en ozon ligt de tol op respectievelijk 2.300 en 170 doden, zo blijkt nog uit de berekeningen van het Europees Milieuagentschap.

"Ondanks de aanhoudende verbeteringen van de voorbije decennia, blijft luchtvervuiling de algemene gezondheid van de Europeanen beïnvloeden en de levenskwaliteit en levensverwachting verminderen", zegt Hans Bruyninckx, directeur van het Europees Milieuagentschap.

De organisatie roept de Europese landen op om zich aan de luchtkwaliteitslimieten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te houden. De normen die de WHO heeft opgesteld, zijn doorgaans namelijk strikter dan de Europese normen.

Met vriendelijke groet,

Eric & Carina

Er is geen video geplaaatst